Blog

Estetika lica – kako voda utječe na ljepotu kože lica?

Prirodna voda Aquaviva koži vraća elastičnost i prozračnost.

Estetika lica važna je svakom čovjeku, a danas je jedan od imperativa. Kako voda pomaže u održavanju mladolike kože, pročitajte u blogu!

Estetika lica danas se postiže manje ili više invazivnim estetskim zahvatima, no prije svega ovisi o kvaliteti kože na koju utječe hidracija. Upravo je koža jedan od organa na kojem odmah primjećujemo nedovoljan unos vode. Pijenje vode u dovoljnim količinama prirodan je način hidracije, a ujedno i najjednostavniji i najjeftiniji način čišćenja lica.

 

Koliko je važna uloga vode za izgled kože, već je odavno poznato. Hipokrat, otac medicine, ondašnjim  je ženama preporučivao vodene tretmane u termalnim toplicama? Voda uistinu utječe na zdravlje, ali i na ljepotu kože lica – čisti, masira, tonificira, učvršćuje te ubrzava regeneraciju njezinih stanica.

 

Što je koža? 

 

Koža je naš najveći organ. Uz bubrege, crijeva i pluća i koža izlučuje vodu. Budući da pokriva cijelu površinu tijela, riječ je o vrlo složenom i heterogenom organu. Iznosi otprilike 18 % ukupne tjelesne težine čovjeka. Znate li da se sastoji od čak 70 % vode? Iz ovoga je jasno zašto je koži neophodna voda. Bez nje koža ne može obavljati svoju funkciju ni izgledati svježe, mladoliko i zategnuto. Složenost kože kao organa očituje se u građi od više slojeva.

 

 • U dermisu donjim slojevima kože nalazi se 70 % vode.
 • U epidermisu gornjim slojevima kože nalazi se 30 % vode.

 

Voda se u epidermisu progresivno smanjuje kako putuje prema stratum corneum sloju. To je sloj u kojem se nalazi samo 10 % vode jer je najbliži vanjskoj okolini.

 

Dehidracija i estetika lica 

 

Zbog nedostatka tekućine u organizmu, naša koža postaje:

 • beživotna – bez sjaja
 • suha
 • sivkasta
 • hrapava na dodir
 • neelastična
 • sklona iritacijama
 • prošarana dehidracijskim linijama.

 

 

Dehidrirana koža djeluje starije

Dehidracijske linije tanki su i sitni nabori na našoj koži koji podsjećaju na bore. Koža kojoj nedostaje voda gubi sjaj i elastičnost jer slabe vezivno tkivo, vlakna kolagena i elastina. Upravo zato, koža postaje naborana, beživotna i opuštena, a to znači da brže stari. Takva koža zateže. Dehidriranost se očituje i u tamnim kolutima oko očiju te natečenosti.

 

Znate li da i mali nedostatak vode u koži potiče stvaranje bora?

 

Dehidrirati mogu svi tipovi kože: suha, normalna, masna i mješovita koža.

 

Do dehidracije kože dolazi zbog promjene njezina sastava jer joj nedostaju lipidi i voda. Narušena je ravnoteža hidrolipidnog filma. Prvi sloj kože, vanjski sloj -  stratum corneum – u tom slučaju prestaje imati zaštitnu ulogu pa zbog toga dolazi do prekomjernog gubitka vode iz epidermalnih slojeva. Smatra se da koža postaje dehidrirana kada je sadržaj vode u epidermisu manji od 10 %.

 

Utješna je činjenica da je dehidriranost kože reverzibilna i privremena pojava. Naravno, ako  vodom nadoknadimo izgubljenu tjelesnu tekućinu. Voda pomaže u hidraciji ćelija kože.

 

Znate li da jako isušenoj koži treba u prosjeku 14 dana da se regenerira?

 

Osim nedostatka tekućine u tijelu, dehidracija kože ovisi i o drugim mnogobrojnim čimbenicima: klimatskim uvjetima (vjetar, hladnoća, vrućine, sparine), gubitku estrogena, klimatiziranim prostorima,  nekvalitetnoj kozmetici, sredstvima za čišćenje kože, brijanju i depilaciji, starenju, grijanju, bolestima, UV zračenju, raznim zagađivačima okoliša, lošoj prehrani bez dovoljno voća i povrća, neispavanosti, stresu i pušenju.

 

Estetika lica - koristite blagodati prirodne vode za lijep ten 

Hidriranje kože iznutra važnije je od apliciranja raznoraznih hidratantnih krema. Najučinkovitija voda za lijepu kožu lica je negazirana mineralna voda. Isto tako, treba naglasiti da nije važna samo količina vode koju unašamo u organizam, već je jednako važna i kvaliteta vode

 

Znate li da je voda iz galona kvalitetnija od vode iz vodovoda?

 

Obogaćena je svime što jednom organizmu treba, a lišena je štetnih kemijskih dodataka, pa ima i bolji učinak na održavanje zdravlja i ljepotu kože. Minerali koje sadrži obogaćena izvorska voda u galonima hrane dubinske i površinske slojeve kože. To je od iznimne važnosti za normalan metabolizam proteina kože. Posebnu ulogu ovdje odigrava oligoelementsilicij, koji sudjeluje u obnavljanju kolagena i elastina. Poznato je da kolagen i elastin imaju najjači anti-aging učinak na kožu i smanjenje bora.

 

Zbog tisućljetnog taloženja na velikim dubinama, negazirana prirodna mineralna voda sadrži uravnoteženi sastav minerala i elemenata u tragovima koji povoljno djeluju na zdravlje i ljepotu kože:

 • kalij
 • natrij
 • kalcij
 • klorid
 • magnezij.

 

Zašto hidracija treba biti osnova njege svakog tipa kože?

Voda je važan čimbenik zaštite: suzbija štetne posljedice stresa, kontaminiranog zraka, sapuna i sredstava za čišćenje lica. Godi cijeloj koži, a naročito licu. Pomaže u rješavanju otpadnih tvari te čišćenju kože. Znate li da su istraživanja pokazala da već pola litre vode povećava dotok krvi u kožu? Zato koža trenutačno izgleda svježije.

 

Estetika lica – kako voda pomaže kod problema s aknama? 

Akne se ponekad javljaju zbog nedovoljnog unosa vode u organizam. Voda pomaže u bori s bakterijama zbog kojih nastaju akne. Kombinacija pijenja i umivanja hladnom vodom daje najbolje rezultate u borbi protiv akni, a jedan od prvih vidljivih rezultata je smanjivanje crvenila na licu.

 

Koliko vode treba piti za lijepu i sjajnu kožu? 

Važno je održavati pravilnu strukturu kože, u kojoj treba biti zastupljena dovoljna količina:

 • vode
 • lipida.

 

Voda iz krvotoka prolazi različitim dijelovima epidermisa, a zatim isparava i prelazi u atmosferu. U tom protoku opskrbljuje stanice kože neophodnim prehrambenim tvarima:

 • kisikom
 • glukozom
 • esencijalnim masnim kiselinama.

 

Najbolji način da hidrirate kožu je često ispijanje vode tijekom dana, otprilike svakih sat vremena.

 

Kad se vanjski sloj kože hidrira, zaštitna barijera se obnavlja pa se smanjuje gubitak vode. Važno je piti vodu i radi stvaranja zaliha vode u epidermisu.

 

Preporučuje se 8 čaša vode dnevno kako bismo zadovoljili potrebe organizma. No, za lijepu, baršunastu kožu potrebno je i više. Za kožu bi to bilo oko 2,4 l vode i više. Zdrava koža je svježa, elastična i glatka na dodir zahvaljujući uobičajenim metaboličkim procesima u organizmu.

 

Jeste li već probali našu vodu? Obogaćena svim potrebnim sastojcima omogućuje normalno odvijanje biokemijskih procesa u koži. Održavajte svjež i mladolik izgled na prirodan način – redovitim pijenjem dovoljne količine kvalitetne vode s optimalnom dozom neophodnih minerala za kožu!

 

Prirodna voda Aquaviva koži vraća elastičnost i prozračnost.

 

 

Povratak na vrh