Blog

Kakvu ulogu igra voda u oralnom zdravlju?

Voda i oralno zdravlje usko su povezani pojmovi. Pitka voda ima važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja. Štiti zube i desni jer ispire usta od štetnih bakterija.

Ako koristite kvalitetnu četkicu i pastu za zube, zubni konac te tekućinu za ispiranje usta, pazite na prehranu bogatu A,D, C i K vitaminom, fosforom, kalcijem i magnezijem, te pijete dovoljno vode, činite najbolje za svoje zdravlje.

  

Voda daje veliki doprinos u očuvanju oralnog zdravlja.

  

Više je razloga zašto se preporučuje kada je oralno zdravlje u pitanju. Mi ćemo ih danas podijeliti s vama.

 

Voda i oralno zdravlje 

 

Zašto je voda blagotvorna za zube i desni?

  • Jača zube.
  • Čisti usta.
  • Smanjuje suhoću usta.
  • Smanjuje zadah iz usta.
  • Hidrira desni.
  • Snižava pH vrijednost.

 

Fluorirana (fluoridirana) voda jača zube 

 

Znanstveno je dokazano da fluorid:

  • jača zube
  • sprječava nastanak karijesa.

Pitka voda s fluoridom najjednostavniji je i najjeftiniji korak u procesu očuvanja oralnog zdravlja jer jača strukturu zuba, a naročito caklinu. Fluoridacija vode podrazumijeva dodavanje fluornih soli u javnoj vodoopskrbi u koncentraciji jedan dio fluora na milijun dijelova vode. Fluoridiranje se prvi puta počelo primjenjivati u SAD-u. Istraživanja su pokazala da prevenira karijes. Potvrđeno je da koncentracija od 1 mg fluorida na litru vode (1 mg/L) smanjuje učestalost karijesa za 60 %

To se ne radi u svim zemljama. Primjerice, u Hrvatskoj i većem dijelu Europe fluoridacija se ne primjenjuje. U nekim zemljama prirodna izvorska voda već je fluorirana prirodnim putem.

No, fluoridiranje vode postalo je kontroverzno pitanje jer nova istraživanja pokazuju da fluor u organizmu može naštetiti zdravlju. Kako uništava enzime zubnih bakterija i sprječava karijes, tako isto čini i drugim tjelesnim enzimima. Ovom temom bavit ćemo se u jednom od narednih blogova.

 

Pitka voda ispire usta od štetnih bakterija i ostataka hrane. (H3 naslov)

Kad pijete vodu, ona prolazeći kroz usnu šupljinu odnosi sa sobom štetne bakterije.

 

Voda i oralno zdravlje - suha usta

 

Znate li zašto vam se ponekad dogodi da imate suha usta? Nedostaje vam sline. Jeste li znali da slina pomaže u sprječavanju kvarenja zuba jer i ona poput vode ispire ostatke hrane u ustima? Zato, kada primijetite da su vam suha usta, ne čekajte, nego odmah popijte 1-2 čaše vode da se usta hidriraju.

  

: voda i oralno zdravlje - Blog o vodi - Aquaviva

 

Riješite se lošeg zadaha

 

Osjetite li svoj ili tuđi zadah iz usta, postoji više razloga za to: konzumacija hrane intenzivnog i jakog okusa i mirisa, neoprani zubi, karijes, parodontoza ili neka bolest probavnog trakta. Iz suhih usta širi se neugodan miris. Ako je razlog dehidracija, a ne neko bolesno stanje, u tom slučaju voda će riješiti problem zadaha.

 

Voda hidrira desni 

 

Voda potiče proizvodnju sline koja je neophodna za zdrave desni. Kad su desni zdrave, nema straha od razvoja gingivitisa i parodontoze. Zato je važno da organizam proizvodi slinu.

 

pH vrijednost vode 

 

Znate li kolika je neutralna pH vrijednost u ustima? 7.0.  Konzumiranjem kisele hrane i pića pH se narušava, što dovodi do razvoja bakterija i karijesa. Voda pH vrijednosti manje od 7 je kisela, voda pH vrijednosti veće od 7 je lužnata.

 

Voda i oralno zdravlje - prevencija karijesa

 

Ako umjesto sokova i gaziranih pića pijete vodu, eliminirate stvaranje kiseline koja nagriza caklinu zuba i negativno djelovanje šećera na zubnu caklinu.

  

voda i oralno zdravlje - Blog o vodi - Aquaviva

 

Slana voda dobra je za oralno zdravlje

 

Slana voda preporučuje se za liječenje upale grla, desni te ubrzavanje zacjeljivanja rane nakon stomatološkog zahvata. Imate li tegoba s oralnim zdravljem, svakako trebate posjetiti stomatologa.

  

Ako pijete pročišćenu i obogaćenu vodu kao što je Aquaviva, svom ste organizmu dali najbolje od prirode.

  

Ako pijete pročišćenu i obogaćenu vodu kao što je Aquaviva, svom ste organizmu dali najbolje od prirode.

Povratak na vrh